fbpx

10 ting, der gør dig til en mester til præsentationer

+ 2 ting du aldrig må gøre

Tirsdag d. 8. juni 2021

Hvordan laver man en god præsentation? Og hvordan undgår man at lave dem, hvor alle mister koncentrationen? Præsentationer, både online, offline, med og uden PowerPoint, er aktuelle som aldrig før. Og ligesom, der ikke findes noget mere drønkedeligt end en dårlig præsentation, så kan det være fantastisk at høre et godt oplæg.

 

Jeg elsker selv at lave oplæg og formidle viden, og har tidligere arbejdet et par år som lærervirkar. Jeg har tidligere stået meget på en scene med både almindelige teaterforestillinger, improteater og mundtlige fortællinger. På baggrund af det (og min kommunikationsuddannelse), giver jeg dig her 10 gode råd til at blive en mester til præsentationer.

#1 Vær nærværende

Oplægsholdere, foredragsholdere, lærere og andre formidlere, som er nærværende, er ofte dem, vi elsker at høre på. Modsat er det til at falde i søvn, hvis en oplægsholder selv virker fraværende. Det vigtigste du kan gøre, for at få gejst og nærvær i din præsentation, er at vise engagement for det, du taler om. Lad din begejstring smitte andre, det er altid sjovere at høre på en, der går op i sit emne, end en der er ligeglad.

Helt konkret kan du øve dig i at se folk i øjnene (hvis det ikke er en online præsentation). Skift mellem hvem du ser på, så du ikke fokuserer på én person hele oplægget igennem.

 

Hvis du kan, så prøv at bevæge din krop en lille smule på en måde, som er naturlig for dig. Det kan fx være at bevæge hænderne, når du taler, at pege på præsentationen eller at skifte stilling. Hvis du står helt stift med hele kroppen, bliver det meget hurtigt kedeligt.

#2 Tal tydeligt

Det siger sig selv, men kan være meget svært. Ofte har vi en tendens til at tale for hurtigt, hvis vi er lidt nervøse. Det gør det svært for folk at følge med i din præsentation, så øv dig i at tale lidt langsommere og med små pauser. Det gør det nemmere for folk at fordøje dine guldkorn.

 

Husk også at tale klart og tydeligt, hvis du mumler, er der ingen, der får noget ud af din præsentation.

Du kan også øve dig i at vise din gejst eller engagement igennem din stemmeføring fx ved at have lidt mere power på de steder og emner, der er ekstra vigtige.

#3 Læs rummet

Læs mærke til om folk kan følge med. Du kan blive så optaget af at skulle huske at få sagt det hele og styre din PowerPoint, at du glemmer at læse rummet. Læg mærke til om folk kan følge med. Hvis folk er enige eller er engagerede, vil du nogle gange sidde og nikke. Hvis de ikke kan følge med, ser de måske lidt afvisende eller forvirrede ud.

 

Hvis der begynder at være lidt uro fx at folk sidder uroligt eller hvisker lidt, så smid en kort pause ind. Ofte har folk brug for at strække benene, få en pause fra at få ny information, en kop kaffe eller en rygepause.

#4 Giv plads til spørgsmål

Måske har du allerede et fast element til spørgsmål sidst i din præsentation, men du kan med fordel give plads til spørgsmål undervejs. Især hvis du lige har gennemgået eller forklaret noget kompliceret. Hvis folk skal gemme deres spørgsmål til sidst, har de ofte glemt dem. Desuden fungerer det meget bedre, når spørgsmålene bliver stillet i den kontekst de opstår i.

#5 Vælg det rigtige tema

Jeg skal gerne indrømme, at jeg ikke er begejstret for de indbyggede temaer og designs i PowerPoint. Måske fordi jeg har set dem så mange gange, måske fordi de ikke er særligt kønne. I programmer som Canva kan du både lave dine egne design eller finde en skabelon. Pssst, jeg har også en lækker PowerPoint-skabelon på min webshop.

 

Når du vælger et tema eller en skabelon til din præsentation, skal du selvfølgelig vælge et, der passer til det, du taler om. Skal du fremlægge tal for bestyrelsen i en stor virksomhed, skal det selvfølgelig være mere business-agtigt, end hvis du er livstilscoach med et oplæg om autentisk lykke. Virker det for uoverskueligt at finde et nyt tema, så prøv at leg lidt med nogle andre farver og skrifttyper, end de, der er standard i PowerPoint.

#6 Begræns teksten

Brug så lidt tekst som muligt i dine PowerPoints. Ofte kommer folk til at skrive alt for meget tekst på. Prøv i stedet at opsummere dine pointer i overskrift- eller noteform.

Du kan bruge lidt længere tekster til eksempelvis citater. Her vil det være en god idé at læse teksten op.

 

Når vi præsenteres for en tekst, vil vi oftest begynde at læse den og så overhører vi måske den pointe, som oplægsholderen siger.

Husk, teksten i din præsentation skal understrege det, du siger og hjælpe publikum med at huske de vigtigste pointer, teksten er ikke dine huskenoter.

#7 Brug billeder og fotos

Brug gerne billeder og fotos til at illustrere det, du taler om – det kan puste liv i en præsentation. Mange har brug for noget visuelt at se på, så de ikke kun får auditivt in put ind.

Billederne behøver ikke være 1:1, det du taler om, men kan fx være en stemning. Husk, kun at bruge billeder, du har rettigheder til. Du finder 3 sider med gratis billeder i bloglægget her.

#8 Brug gerne diagrammer eller grafikker

Når du skal formidle tal, statistikker osv. kan det være en god idé at bruge diagrammer til at vise det med. I Canva kan du nemt lave dine egne diagrammer og er du ferm med Excel, findes der også muligheder der. På den måde er det nemmere at forstå tørre tal.

#9 Less is more

For mange gimmicks med overgange, lydeffekter og halløj passer sjældent ind i en præsentation, (selvom det indrømmet vil gøre det nogle gange). Oftest vil det trække fokus væk fra det, du siger og i stedet virke useriøst. Nu har vi set de titler kommende hoppende ind nok gange, det er altså ikke sjovt mere.

#10 Tag ordet – grib forsamlingen

Det sidste tip er en fagbog om netop den gode præsentation. Bogen ”Tag ordet – grib forsamlingen” af Anders Stahlschmidt er helt fænomenalt godt skrevet og giver dig dybdegående viden og tips til, hvordan du bliver en sand mester til præsentationer.

 

Ind imellem møder vi en oplægsholder, der på blændende vis får os til at glemme tid og sted, og som åbner vores øjne for sammenhænge, vi ikke før har set, eller får os til at begribe kompliceret stof, vi ikke før forstod.

Hvad er det, de gør, disse fremragende talere, når de tryllebinder forsamlinger? Og hvordan lærer vi selv at formidle vores viden, så modtagerne bliver klogere og føler sig berigede? Hvordan får vi gjort vores stof levende og vedkommende for dem, der er kommet for at lytte til os?”

2 ting du aldrig må gøre

Læse op af din præsentation

En præsentation skal underbygge dit oplæg, ikke være selve oplægget. Der er ikke noget mere dødkedeligt end en oplægsholder, der bare læser op. Hvis du kan klare dig med det, har du enten al for meget tekst på dine slides eller også har du alt for lidt indhold i din præsentation. Slip præsentationen, du kan godt.

 

Wall of text

Alt for mange gange har jeg oplevet en oplægsholder eller underviser, der har smidt en massiv mur af tekst ind på et eller flere af sine slides. Bedst som man går i gang med at læse teksten, den må jo være vigtig siden den er med, så skifter oplægsholderen slide. Eller siger noget helt andet. Vi kan altså ikke lytte til noget, imens vi læser noget helt andet. Hvis du finder det nødvendigt med en massiv blok tekst, det kan jo ske, så giv publikum tid og rum til at læse det – eller endnu bedre, læs det højt for dem.

Få skriveguiden
Skriv bedre med 10 nemme skrivetips

Skriveguide

og tilmeld dig nyhedsbrevet med tips og tricks til din kommunikation og markedsføring.