fbpx
Sammensæt Skrifttyper

Sammensæt fonte

Torsdag d. 3. september 2020

I det her blogindlæg vil jeg vise, hvordan man sammensætter forskellige skrifttyper til fx grafik til sociale medier, brochurer, hjemmesider eller e-bøger.

Til daglig bruger jeg det engelske låneord font, i stedet for skrifttype, så jeg vil også bruge ordet font her i blogindlægget. Det betyder nogenlunde det sammen, men da jeg ofte arbejder med engelske programmer og søgninger, så er det nemmere at bruge ordet font.

Du får 5 huskeregler med konkrete eksempler, når du skal sammensætte forskellige fonte.


Jeg elsker selv at lege med forskellige fonte. Der ligger meget identitet og brand i en font. Den rigtige font kan løfte en hel side flere niveauer. Den forkerte font kan få mig til at tvivle på afsenderen. Jeg kan bruge virkelig lang til på hjemmesider med forskellige fonte, fx dafont.com, og bare bladre igennem forskellige stile.

Den rigtige font giver mig lyst til at skabe noget, der passer til lige netop den. Forskellige fonte får mig til at se forskellige muligheder og inspirerer mig.


Uanset om du er en font-elsker som mig, eller er temmelig ny i gamet, så kan de følgende huskeregler hjælpe dig, når du skal sammensætte flere forskellige fonte.

Professionelle businessskjorter med skør font

Forskellige fonte har forskellige udtryk. De kan være seriøse, legende, feminine, skøre, vilde, pæne. Noget af det vigtigste, når man skal vælge en font, er at vælge en, der passer i udtrykket. Hvis du sælger businessskjorter, men bruger en font, der råber western eller børnefødselsdag, så skaber du mere forvirring end tiltro til dit produkt og brand.

Font passer dårlig i stil med budskabet

Faktaboks

Nogle fonte har små krøller og detaljer, de kaldes seriffer. Fonte uden krummelurer kaldes derfor sans serif, der betyder uden serif

Hvad er sans serif og serif?

1. Kombiner en sans serif med en serif

Det er en god idé at kombinere en sans serif med en serif font. Du kan f.eks. bruge den ene til overskrifter og den anden til brødtekster.

Du kan også finde fonte, der har både en serif og en sans serif udgave. De er gode at bruge sammen, så er du sikker på, at de matcher hinanden. Ellers må du prøve dig lidt frem og se, hvad der ser godt ud sammen.

2. skab kontrast i fontstørrelsen

Kontraster er noget af det vigtigste i design og det gælder også fonte. Kontrasterne hjælper med at dele tingene op og gøre dem mere overskuelige for os at se på. Derfor er det en god idé at skabe en kontrast i fontstørrelsen.

 

Hvis dine overskrifter og brødtekster er for tæt på hinanden i fontstørrelse, så smelter de sammen. Sørg for at have en så tilpas stor forskel på fontstørrelsen, at det kan ses med det samme.

Fontstørrelse

3. skab kontrast i fontvægten

Et andet sted du skal skabe kontrast, er i fontvægten, dvs. fontens tykkelse. I eksemplet nedenunder kan du se, hvordan det ser ud, hvis man vælger en tynd font til både overskrift og brødtekst.

Nogle fonte kommer i forskellige udgaver med forskellig vægt. Andre gange må du lede efter en font, der har den vægt, som du skal bruge.

Fontvægt

4. Kombiner en krøllet font med en neutral

Et andet sted du kan skabe kontrast, er i fontens udseende.

Kombinér gerne en krøllet og kunstnerisk font med en mere neutral font. For mange særlige fonte gør udtrykket lidt for rodet.

Desuden egner krøllede fonte sig bedst til overskrifter og knap så meget til brødtekst, da de kan være svære at læse i længere tid ad gangen.

Kontrast i fontudtryk

5. brug højst 3 forskellige fonte (giv dem roller)

Det kan være fristende at kaste sig ud i font-eventyret og bruge den ene flotte font efter den anden. Men en god tommelfingerregel er at bruge højst tre forskellige fonte i samme design eller tekst.

Hvis du bruger flere, kommer det hurtigt til at stikke i for mange retninger og give et lidt forvirret udtryk.

 

En anden vigtig tommelfingerregel er at give de forskellige fonte forskellige roller. Det vil sige, brug én font til overskrifter, én font til underoverskrifter og én font til brødtekst (hvis det er de elementer dit design eller tekst består af).

Brug ikke for mange fonte

BONUS TIP: Uanset hvad du gør, så brug aldrig – nogensinde – Comic Sans

Vil du gerne have besked, når der kommer et nyt blogindlæg?


Så tilmeld dig mit nyhedsbrev, der kommer med små tips og tricks til din kommunikation og markedsføring, og selvfølgelig også giver besked, når der er et nyt spændende blogindlæg.


Lige nu får du en skriveguide med 10 nemme skrivetips, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Få skriveguiden
Skriv bedre med 10 nemme skrivetips

Skriveguide

og tilmeld dig nyhedsbrevet med tips og tricks til din kommunikation og markedsføring.